Školní jídelna, kterou navštěvuje Vaše dítě, se přihlásila do projektu Zdravá školní jídelna. Projekt přináší rady, recepty a příručky, které pomáhají školní jídelnu sladit
s nejmodernějšími poznatky o zdravé výživě. Jedná se o zpestření a zatraktivnění školního stravování dle soudobých vědeckých informací a trendů pod dohledem odborníků. Školní jídelna může po splnění deseti kritérií získat prestižní certifikát Zdravá školní jídelna.
Projekt staví na těchto základních informacích:
- Podle WHO lze správnou péčí o zdraví předejít 80 % onemocnění srdce a cév, 80 % cukrovky 2. typu a 40 % nádorových onemocnění
-
Dětství a adolescence jsou kritickým obdobím v životě člověka z hlediska zdraví, ale
i rozvoje osobnosti. V tomto období jsou fyziologicky zvýšené požadavky na nutričně plnohodnotnou stravu. - Stravovací návyky a životní styl, který si jedinci upevní již v dětství, zpravidla přetrvávají do dospělosti.
10 kritérií, které je nutné splnit pro získání certifikátu
- Pitný režim s omezením cukrů.
- Jídelníček je sestaven dle pravidel Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši.
- Spotřební koš je veden správně a bezchybně.
- Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí.
- Nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience.
- Jídelníček je veřejně dostupný.
- „Vím co jím“ – zařazování receptur s limitovaným množstvím soli.
- Výzdoba jídelny.
- Komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy.
- Čtvero ročních období – zařazování sezónních potravin.