O projektu Zdravá školní jídelna

Školní jídelna, kterou navštěvuje Vaše dítě, se přihlásila do projektu Zdravá školní jídelna. Projekt přináší rady, recepty a příručky, které pomáhají školní jídelnu sladit
s nejmodernějšími poznatky o zdravé výživě. Jedná se o zpestření a zatraktivnění školního stravování dle soudobých vědeckých informací a trendů pod dohledem odborníků. Školní jídelna může po splnění deseti kritérií získat prestižní certifikát Zdravá školní jídelna.

Projekt staví na těchto základních informacích:
  • Podle WHO lze správnou péčí o zdraví předejít 80 % onemocnění srdce a cév, 80 % cukrovky 2. typu a 40 % nádorových onemocnění
  • Dětství a adolescence jsou kritickým obdobím v životě člověka z hlediska zdraví, ale
    i rozvoje osobnosti. V tomto období jsou fyziologicky zvýšené požadavky na nutričně plnohodnotnou stravu.

  • Stravovací návyky a životní styl, který si jedinci upevní již v dětství, zpravidla přetrvávají do dospělosti.
10 kritérií, které je nutné splnit pro získání certifikátu
  1.  Pitný režim s omezením cukrů.
  2.  Jídelníček je sestaven dle pravidel Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši.
  3. Spotřební koš je veden správně a bezchybně.
  4. Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí.
  5. Nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience.
  6. Jídelníček je veřejně dostupný.
  7. „Vím co jím“ – zařazování receptur s limitovaným množstvím soli.
  8. Výzdoba jídelny.
  9. Komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy.
  10. Čtvero ročních období – zařazování sezónních potravin.

Ministerstvo zdravotnictví ČR